top of page
MAFartsweb3.jpg

MAF-arts is een kunstenaarscollectief opgericht in 2018.

Het kunstenaarscollectief MAF-arts bestaande uit de kunstenaars Mark van Enk, Jeanine Bartelds en Fred

Zomer, is in december 2018 opgericht vanuit een gezamenlijke fascinatie voor kleur, licht, en beweging.

In hun kinetische lichtobjecten staat bewegend licht centraal.

Hun zoektocht is om de bewegende verandering van licht en beweging te begrijpen door te spelen met de werking

van licht. De caleidoscoop van kleuren die deze bewegingen veroorzaakt is voor het kunstenaarscollectief

een voortdurende bron van verwondering en verrukking. Glinsteringen die verleiden of fascineren. Sensaties die er voor zorgen dat er iets verandert en in beweging komt zodat er iets nieuws kan ontstaan. 

 

In hun gezamenlijk werk maken zij gebruik van mixed media waarin licht en kleur een grote rol spelen. 

Zij gebruiken hun werk om de oerprincipes die aan verandering ten grondslag liggen te leren kennen: Door kleur, licht en materiaalgebruik, de aard van de beweging en de toestand van rust in al zijn diversiteit nemen we mensen mee naar een poëtische werkelijkheid, een droomstaat.  Voel, kijk, ruik, hoor en onderga de ritmes, flikkering, trillingen, instabiliteit en krachtvelden die samen een geheel nieuwe kosmos scheppen!

 

 

MAF-arts is een kunstenaarscollectief bestaande uit 3 captains of Industry:

Fred Zomer, Mark van Enk en Jeanine Bartelds.

 

Fred Zomer, grondlegger MAF-arts

Na de jaren 80, waarin hij de opleiding saxofoon lichte muziek aan het conservatorium te Zwolle voltooide, besloot hij zijn liefde voor de jazz te gaan delen met beeldhouwwerk, Dit gaf zijn leven een nieuwe wending. Periodes van muzikale escapades werden afgewisseld door kunstzinnige experimenten in hout en andere materialen. De laatste jaren is het zijn kunst geworden om met licht, projecties en objecten van staal een levend muziekstuk in beelden te vangen. 

In de MAF-arts studio in Duitsland brengt hij als totaalconcept zijn wereldbeeld verder tot leven. 

 

Mark van Enk

Als schilder van grote schilderijen op de lerarenopleiding Tekenen & Schilderen, waren de jaren ’90 tekenend voor een andere richting.

Dat kon ook niet anders want hij leerde Fred Zomer kennen. Deze samenwerking leidde tot de eerste experimenten met spiegels en lichtinstallaties en lichtprojecten op diverse locaties. Er volgden al snel exposities bij diverse bedrijven en grote lichtinstallaties bij het Dominicanenklooster en in Eureka Zwolle. 

Hij maakt nog steeds portret opdrachten en is medeontwerper van kunstprojecten voor het bevrijdingsfestival Zwolle.

 

Jeanine Bartelds

Als zeer gevarieerd en getalenteerde vrouw, die al op jonge leeftijd een reclamebureau runde, kon ze haar lot niet blijven ontlopen en kwam ze toch weer uit bij haar oude liefde: de kunst. In 2018 is zij beeldend afgestudeerd aan de kunstacademie ArtEZ Zwolle. In het expressieve werk van Jeanine lekt, druppelt, spat en vloeien de kleuren rijkelijk. Ze gebruikt diverse mediums (2D, 3D en fotowerk) om haar kleurenpracht over te brengen. 

Haar kunst bij MAF-arts ligt in het verbinden van de speelse krachten en deze verder samen vorm te geven.

bottom of page